Bästa hammaren

Att välja hammare – hitta bästa hammaren

Vilken hammare är egentligen bäst? Kan man säga att en hammare är bäst i test? Vilken är den bästa hammaren och hur väljer du rätt?
Vilken hammare är egentligen bäst? Kan man säga att en hammare är bäst i test? Vilken är den bästa hammaren och hur väljer du rätt?

Självklart så är det många faktorer som spelar in då du ska välja en hammare. Handlar det om en allroundhammare som ska kunna användas till allt möjligt eller är du på jakt efter en hammare för specifik användning, som t.ex. finsnickeri?

I denna köpguide kommer vi att gå igenom flera olika hammare för breda användningsområden och helt enkelt kora vilken hammare som vi anser vara den bästa allroundhammaren. Vi kommer att göra en samlad bedömning av olika hammare baserat på känsla, vikt, funktion, kvalitet och pris. Allt för att du ska kunna hitta den bästa hammaren för just ditt snickrande.

När du står inför beslutet att välja en ny hammare att investera i är det många faktorer som du behöver ha i åtanke. Det mest grundläggande är att fundera kring vad du främst kommer att använda din nya hammare till. De allra flesta satsar på en så kallad allroundhammare som är lämplig för vardagliga behov som att sätta upp tavlor och liknande. Innan du väljer är det bra att fundera över hur stor hammare du behöver och om den ska ha några särskilda egenskaper.

Andra parametrar som är bra att tänka på är hur tung och robust hammaren är. Om du alltid har den på samma plats kan det vara bra med en rejäl hammare men om du ska frakta hammaren mellan olika platser eller använda den när du klättrar runt på ett tak för att fästa papp eller liknande kan du det vara bättre att satsa på en smidig hammare. Dessutom är en lättare hammare i regel mindre och kommer inte ta upp lika mycket plats bland dina verktyg.

  • Användningsområde – vad är huvudsyftet med ditt inköp?
  • Storlek och tyngd – satsa på en smidig hammare om du ska förflytta den.
  • Kostnad – investera i kvalitet från början.

En hammare är i regel mycket hållbar och det talar för att satsa på kvalitet redan från början. Även om inköpet kan kännas kostsam vid inköpstillfället så kan det löna sig på sikt om du slipper köpa nya verktyg gång på gång. En annan faktor att ha i åtanke är känslan som hammaren ger dig. Kanske har du haft en annan hammare redan som du är van vid och vill ha en som är liknande? Det blir trevligast att snickra om du har verktyg som du tycker är bekväma och passar just dig.

Olika typer av hammare

När du ska välja din nya hammare är listan lång på vilka olika modeller som finns. För den som ska utföra snickeriarbete är en snickarhammare eller klohammare vanligast. Denna består vanligtvis av ett stålrörsskaft och ett gummihandtag. Men det finns även varianter med ask-, glasfiber- eller hickoryskaft. Det är delvis en smaksak vilket material som känns skönt att arbeta med. Träskaften är mycket populära tack vare dess långa hållbarhet och att de håller formen år ut och år in – träskaft från ask är vanligast.

En viktig egenskap bland hammare är att de gärna ska skydda föremålet från att få slagmärken. Då är blyhammare och gummihammare bra varianter. En blyhammare har ett huvud av bly som är förhållandevis mjukt. Du får en kraftfull hammare som du kan använda även på känsliga föremål om du hanterar den på rätt sätt. Om du vill vara helt säker på att materialet inte skadas av slagmärken kan en gummihammare vara ett bra alternativ. Med ett huvud av gummi minskar slagkraften. Det finns som sagt många fler typer av hammare att välja mellan.

  • Blyhammare – av mjukt bly som är skonsamt mot märken.
  • Gummihammare – skyddar från slagmärken.
  • Snickarhammare – kan även kallas klohammare.

Olika användningsområden

Hammaren är en central komponent i var persons verktygslåda. Du behöver den exempelvis när du ska sätta upp spikar eller dra ur spikar och krokar från en vägg eller helt enkelt räta ut någonting. Det är lika viktigt för proffs som för hemmasnickare att ha en ordentlig hammare. En hammare som inte fungerar som ett stöd och jobbar med dig blir snabbt ett irritationsmoment. Se till att göra till val noggrant så att du blir nöjd. För privat bruk räcker det ofta med en liten hammare.

Det som skiljer en hammare mot en slägga är att släggor är tyngre än hammare. En vanlig hammare väger i regel från några gram upp till flera kilon. Satsa helst inte på en alldeles för lätt hammare eftersom denna inte ger samma kraft. Det är hammarens tyngdkraft som hjälper dig att slå i spiken och du behöver inte ta i lika mycket med en stor hammare. En slägga är mer vanligt förekommande inom professionell användning. De har dock samma användningsområde som verktyg – de används för att slå med.

Hammare för snickeri

Det vanligaste användningsområdet för privatpersoner är att använda hammare till snickeri. Det kan handla om sysslor som att spika i ett golv, fästa täckpapp på ett tak eller kanske spika ihop en brygga. Om du själv kan laga möbler eller andra föremål kan du spara mycket pengar och om du vill kan du även konstruera egna föremål. De flesta klarar av enklare byggen som att bygga en trall eller liknande. Det finns även gott om guider på nätet för sen som vill komma igång med snickeriet.

Hammare inom olika yrkesgrupper

Hammaren är ett vanligt verktyg för många yrkesutövare idag. Den är vanligt förekommande bland smeder, kopparslagare, plåtslagare, snickare, hovslagare, murare, tapetserare och skomakare. Bland dessa används inte sällan specialutformade varianter som utgör bästa möjliga stöd för just det aktuella tillämpningsfallet. Inspireras gärna av och använd dessa yrkesutövare med lång erfarenhet när du väljer hammare – kanske har du personer i närhet som du kan fråga om vilka egenskaper de tycker är viktigast vid valet av verktyg? Med ordentligt gjord research ökar chansen att du blir nöjd!

Viktiga egenskaper på en hammare

Nu ska vi titta närmare på viktiga egenskaper som du kan ta ställning till när du ska skaffa en ny hammare. Här pratar vi om egenskaper som vikt, material, känsla, funktion, kvalitet och pris. Sammantaget har flera av de här egenskaperna effekter på hur din kropp mår av att arbeta med hammaren. Det är viktigt att kunna utföra sitt arbete med god ergonomi. Rent utformningsmässigt kan egenskaper som längden på hammarens skaft och greppvänlighet ha stor inverkan på graden av komfort du känner vid användningen.

Om du satsar på ett längre skaft är det ofta mer ergonomiskt. Gränsen för vad som räknas som långt skaft brukar gå någonstans runt 30 centimeter. En välvning på skaftet gör det också mer bekvämt att arbeta med hammaren. När vi pratar om greppvänliga material är det främst gummi som räknas in men även träskaft kan vara mycket komfortabla. En smart funktion är om hammarens huvud är magnetiskt. Då kan du fånga upp spikar och behöver inte hålla i spiken på samma sätt när den ska slås i vilket avlastar.

  • Form och längd på hammarens skaft
  • Greppvänligt material
  • Magnetiskt huvud

Prisfrågan – vad kostar en hammare?

Som när det gäller så mycket annat är det en stor variation när det gäller pris. Det finns billiga hammare som du kan få för en femtiolapp och proffsiga varianter som går på flera tusenlappar. Det är inte säkert att en billig hammare är av låg kvalitet men ofta får du inte lika mycket för pengarna. Det som kommer med ett lite högre pris är ofta att hammaren är mer rejäl och att den kommer från etablerade tillverkare som har bra koll på hammarens egenskaper.

Eftersom hammaren är ett av de verktyg som används allra mest är det inte här du ska snåla in. Många andra verktyg kan du låna av vänner eller hitta billiga varianter men hammaren är central och ska vara pålitlig. Överväg att skaffa två hammare – en mer smidig variant som du kan ha i bältet för enklare arbeten och en rejäl ergonomisk hammare som klarar av det mesta. Ställ priset i relation till hur länge du faktiskt kan ha hammaren – inte sällan hela livet om du inte tappar bort den.

Hammarens beståndsdelar

Hammaren har använts i alla tider och dess konstruktion är egentligen mycket enkel. Huvudbeståndsdelarna är huvud och skaft. Skaftet och huvuden kilas fast med hjälp av en kil i metall eller trä i ett sågat spår i skaftet. Ofta används lim för att förstärka konstruktionen. Det är viktigt att det sitter hårt så att hammaren kan användas riskfritt. Även järnhakar kan användas för att förstärka ytterligare. Det är viktigt att skaftet är av ett material och träslag som inte förändras så att konstruktionen förblir stark.

När det gäller hammarens huvud består det ofta av två olika delar. Ena sidan används för att slå i spikar och den andra i form av en klo som kan användas för att dra ut spikar. Det här är mycket smidigt och en funktion som du kommer ha stor användning om du vill flytta på tavlor och liknande. Delen som används för att slå med kallas för ban, bane eller slag. Denna kan vara antingen helt slät eller svagt komplex. I vissa fall är den fyrkantig eller rund – fundera över vad du föredrar.

  • Huvud – består av två olika delar
  • Skaft – ska vara ett material som inte krymper

Att tänka på när du ska köpa en hammare

Titta ordentligt på hammarens klo när du ska välja hammare. Välj en klo som har en bra vinkel så att det blir enkelt för dig att dra ur spikarna. En svängd klo-form som du kan vinkla mot underlaget för att spjärna emot gör det enklare att få ur spikarna än om du bara ska dra ut spiken rakt ut med din egen muskelstyrka. Underskatta i den här egenskapen när du ska välja hammare – det är lätt att lägga mest fokus på hammarens skaft och ban – slagdelen. Klon är viktig och kommer att användas mycket, även den.

Lägg extra energi på att välja en ergonomisk hammare. Den här egenskapen ska inte underskattas – det blir helt enkelt en mycket trevligare stund med en hammare som ligger bekvämt i handen. När du slipper skavsår kan du arbeta effektivare och får sannolikt ett bättre resultat än om du är irriterad när du arbeta – välj gärna så kallat soft grip. Med en tyngre hammare blir slagen färre och du sliter inte ut dig i onödan. Spara på orken i dina axlar och händer med en ergonomisk hammare.

Testa hammaren

En annan sak som kan vara bra att tänka på är att det kan vara bra att testa en hammare. Handla från butiker med öppet köp så att du kan skicka tillbaka hammaren ifall den inte känns bra. Det går att fint att handla online om du läser på lite kring vilka olika modeller som finns och skaffar information om vad som krävs för ditt arbete. Att satsa på en allroundhammare är i regel det bästa alternativet – då kan du använda den till det mesta.

Den rätta känslan

En utmaning med att handla online är att det är svårt att avgöra om du får den rätta känslan med hammaren. Det här är en högst subjektiv parameter som handlar om att personliga preferenser. En del trivs helt enkelt bättre med träskaft medan andra måste ha gummiskaft för att det ska kännas bra. Det viktiga är att du får ett bra grepp och att hammaren känns som ett med din hand så att du kan arbeta bra. Känslan är en sammanvägning av flera olika egenskaper som vikt, material och form.

Tillbehör till hammare

Det finns flera olika tillbehör som du kan addera till din hammare. Om du vill kan du till exempel kombinera din hammare med gummihättor som du enkelt kan trä över banen på en stålhammare för att ge denna en gummihammares egenskaper. Då är det fritt fram att hamra på föremål som inte ska få några märken på sig. På så vis slipper du ha olika hammare för olika ändamål. Det här är en effektiv metod och du sparar både pengar, utrymme och resurser på det här viset.

När vi är inne på tillbehör kan det nämnas att det finns speciella praktiska hållare där du kan förvara din hammare hängandes i en snickarbod eller liknande mellan användningarna. I många vanliga snickarbälten – för både privat och professionell användning- finns det utrymme för att förvara sin hammare. Det finns även lådinsatser till verktygslådor där hammare passar utmärkt. Se bara till att välja en insats som passar just din hammare när det gäller modell och storlek. Det är bra att ha en särskild plats så att du alltid vet var du hittar din hammare.

Rätt hammare för ändamålet

Tänk på att du kan behöva olika sorters hammare för olika underlag. När du ska slå fast kakel och klinker är det bäst med en gummihammare, en klyvhammare passar utmärkt för att dela på virke och en murarhammaren kommer till användning för den som ska forma stenar. Det finns även någonting som heter slägghammare – det här är ett mellanting mellan en slägga och en hammare. Slägghammare och slägga kan komma till användning i samband med rivningsarbete. Den hammare som är mest känd är klohammaren och den fungerar utmärkt till vardags.

Nu vet du förhoppningsvis lite mer om vad du ska tänka på när du står inför att välja hammare. Kom ihåg att välja utifrån den person ska använda hammaren. För den som redan har förslitningsskador är det viktigare att ha en hammare som är följsam och som inte sliter onödigt mycket på axlar och armar. För en liten person som är nybörjare inom snickeri finns det mindre varianter som är enklare att hantera. Med den rätta hammaren får du den rätt känslan och kan skapa vackra byggen.