Sonos högtalare

Sonos högtalarsystem – men vad ska man välja för högtalare?

Artikeln innehåller annonslänkar.

Har du precis som jag fastnat för att Sonos gör smidiga och smarta högtalare för hemmet? Tycker du det är svårt att välja vilka Sonos-högtalare du ska välja och vad är det egentligen som skiljer de olika modellerna?

I denna artikel så beskriver vi de olika högtalarna som Sonos erbjuder och vilka modeller av högtalare som börjar bli gamla och vilka vi rekommenderar särskilt mycket (jag har alla modeller av högtalarna från Sonos hemma och jag har några favoriter)!

Som alltid så beror valet på högtalare vad du ska ha de till, vilken budget du har, hur stora rum har du – har du valt Sonos så är du nog ingen riktig HiFi-nörd men du vill helt enkelt ha bra ljud som är enkelt och lätt att använda.

Eftersom vi anar att du vill ha en smidig och enkel setup med Sonos vanliga högtalare så har vi i denna artikel inte tagit med Sonos produkter för att t.ex. ansluta befintliga högtalare eller förstärkare till Sonos system. Sonos har flera produkter i form av Sonos Port, Sonos Amp olika paket med inbyggnads- och utomhushögtalare men då lämnar vi istället till en annan artikel. Fokus här är enkla och snygga högtalare som du snabbt och enkelt kommer igång med direkt.

Olika typer av högtalare i Sonos produktsortiment

Först börjar vi med att gå igenom de olika typer av högtalare som Sonos erbjuder sedan går vi in på djupet på respektive typ av högtalare, efter det så går vi igenom några typiska paket av Sonos högtalare som är anpassade för dina behov och vad du är ute efter.

Schysst ljud i litet format – Sonos One

Sonos One i svart

Sonos One är den minsta högtalaren från Sonos – den passar bra som högtalare om du inte har stora krav på att kunna spela riktigt högt ljud med tung bas. Sonos One paassar bra som en första högtalare om du precis upptäckt Sonos spännade värld.

Sonos One är också en högtalare som passar bra i de rummen som du kanske inte har behov av det mest fantastiska ljudet men ändå vill kunna lyssna på musik, poddar eller annat – kanske vill du ha schysst ljud i badrummet, i köket eller varför inte i barnens rum.

Notera att Sonos One finns i två versioner. Förutom den vanliga Snos One så finns det också en enklare modell som heter Sonos One SL. Skillnaden är att Sonos One SL saknar mikrofon och alltså inte kan användas som en smart högtalare i form av Google Assistant eller Alexa. Om du inte har behov av en smart högtalarassistent så kan du helt enkelt spara ungefär 250 kr genom att istället köpa en Sonos One SL.


Kraftfullt ljud i ett kompakt format – Sone Five

Sonos Five i svart

Sonos Five är högtalaren för dig som inte nöjer dig med det lite enklare ljudet i Sonos One. Vill du ha en enkel högtalare med lite mer tryck och bas i så är Sonos Five ett riktigt bra alternativ. Sonos Five kan antingen ligga ned som på bilden ovan men de kan också vara stående. För dig som vill ha riktigt bra ljud så rekommenderar vi dig att para ihop två Sonos Five för äkta stereo-upplevelse.


Bättre ljud till TV'n med ljudlimpa – Sonos Beam och Sonos Arc

Att få ett riktigt bra TV-ljud ligger ofta högt upp på önskelistan av många film- och serieintresserade. En bonus med att köpa en ljudlimpa (eller som det heter på engelska soundbar) är att du samtidigt får en rikgti bra högtalare som du kan använda för att enkelt spela musik på när du inte kollar på TV. Att stream musiken till en ljudlimpa från Sonos är lika enkelt som att stream till någon av de övriga högtalarna. Är du därför ute efter bättre ljud till ett vardagsrum där du också har din TV så är en ljudlimpa från Sonos ett utmärkt val.

Sonos erbjuder två alternativ till dig som vill ha bättre ljud till tv'n – Sonos Beam och Sonos Arc. Sonos Beam är den enklare av de två ljudlimporna men är en riktigt bra ljudlimpa för pengarna som den kostar. Vill du ha det bästa och senaste så är Sonos Arc alternativet för dig.


Bra ljud för dig som inte är stilla – Sonos Move och Sonos Roam

Sonos Move är förenklat en högtalare som storleks- och ljudmässigt placerar sig någonstans mellan Sonos One och Sonos Five. Den stora skillnaden är att Sonos Move har ett batteri och möjlighet att ansluta via Bluetooth och därmed enkelt kan tas med till stranden, ut i trädgården eller sättas bredvid grillen på altanen.

När du inte har den med dig så placerar du den enkelt på den smidigare laddaren och då fungerar högtalaren precis som vilken Sonos-högtalare som helst.

Under 2021 så lanserade Sonos och en mindre variant av en högtalare som du enkelt kan ta med dig. Ljusmässigt så är det en betydligt enklare högtalare och det är inte så konstigt, storleken på högtalaren är ungefär som en långsmal läskburk. Sonos Roam är för dig som prioriterar att högtalaren är liten och smidig och lätt att ta med sig. För sin storlek så låter Sonos Roam faktiskt riktigt bra.

Sonos Roam i svart

Tillägg för dig som vill ha extra tryck – Sonos Sub

För dig som är ute efter extra bas så erbjuder Sonos en riktigt vass och kompakt subwoofer som går under namnet Sonos Sub.


Vilken eller vilka Sonos-högtalare ska jag välja?

För att hjälpa dig att välja vilken eller vilka högtalare du ska välja har vi nedan samlat lite olika påståenden – välj det påstående som stämmer bäst in på dig så tror vi att du kommer att bli nöjd.

Jag vill ha en liten och enkel högtalare som är lätt att komma igång med, det ska låta bra men jag kommer inte att spela jättehögt. Jag lyssnar mest på radio och enstaka poddar.

Då skulle jag råda dig att börja med att köpa en Sonos One – om du inte är intresserad av att ha en smart högtalare som du kan prata med så kan du välja Sonos One SL och därmed spara ca 250 kr.
Totalpris ca 2 500 kr för Sonos One (med mikrofon och högtalarassistent).

Jag gillar verkligen musik och vill kunna spela båda gamla goa klassiker och nya låtar med tryck i och jag använder mest Spotify.

Mitt råd är att köpa en Sonos Five – om du är lite av en HiFi-nörd och kan tänka dig att kosta på lite extra så välj gärna två stycken Sonos Five som du stereo-kopplar. Känner du inte igen dig som en enklare form av HiFi-nörd så räcker förmodligen en Sonos Five alldeles utmärkt – och skulle du vilja ha stereo längre fram – ja då går det naturligtvis och köpa en till Sonos Five vid ett senare tillfälle.
Totalpris ca 6 000 kr per högtalare.

Jag skulle vilja ha det bästa ljudet till min TV då jag älskar film och serier. Jag vill gärna också kunna spela musik med schysst gung i mitt vardagsrum där TV'n står.

Vill du ha det bästa så ska du välja ljudlimpan Sonos Arc, särskilt om du har en modernare TV som har en HDMI-ingång med eARC – då kan du få ut det nyare och mer omslutande ljudformatet Dolby Atmos. För att få en bra basupplevelse bör du lägga till en Sonos Sub och för riktigt surround bör du också lägga till två stycken Sonos One SL (det är ingen större mening att köpa vanliga One då Arc'en har mikrofon och då fungerar som den smarta högtalaren i rummet). Vill du spara närmare fem tusen kronor på din surroundanläggning men ändå få riktigt surround så kan du byta ut den dyrare Sonos Arc mot den lite mindre och enklare Sonos Beam (även den har mikrofon som Arc).
Totalpris 21 500 kr (ca 17 000 kr om du väljer den enklare Sonos Beam)

Vanliga frågor och svar om Sonos högtalare

Nedan ger vi dig svara på några av de vanliga frågor som förekommer bland kunder då det gäller Sonos högtalare.

Vilka av Sonos högtalare kan man sätta i par för att få stereo?

Två stycken Sonos One, två stycken Sonos Five och två stycken Sonos Move kan paras ihop för att få en riktig stereoeffekt. Notera att du kan inte blanda två olika modeller för att uppnå stereo, högtalarna har väldigt olika egenskaper vilket gör det omöjligt att ge en rättvis stereobild om man använder olika modeller – se därför till att du har två högtalare av exakt samma modell om du vill ha riktigt stereoljud. Man kan dock skapa ett stereopar av Sonos One, oavsett om en högtalare är den enklare Sonos One SL.

Vilka färger finns bland Sonos högtalare?

Sonos tillämpar en väldigt enkel färgsättning på sina produkter – du kan köpa de i vitt eller svart. Svart passar i regel bäst om du vill att dina högtalare ska synas (vilket är fallet för mig), vitt passar bra om du vill att högtalarna istället ska smälta in (det vill min fru) – baserat på det faktum att betydligt fler har vita möbler och väggar än svarta hemma. Givetvis kan du också blanda färger – funktionellt så skiljer det inte något mellan de svarta och vita högtalarna.