Sonos högtalare

Sonos högtalarsystem – men vad ska man välja för högtalare?

Artikeln innehåller annonslänkar.

Har du precis som jag fastnat för att Sonos gör smidiga och smarta högtalare för hemmet? Tycker du det är svårt att välja vilka Sonos-högtalare du ska välja och vad är det egentligen som skiljer de olika modellerna?

I denna artikel så beskriver vi de olika högtalarna som Sonos erbjuder och vilka modeller av högtalare som börjar bli gamla och vilka vi rekommenderar särskilt mycket (jag har nästan alla modeller av högtalarna från Sonos hemma och jag har några favoriter)!

Som alltid så beror valet på högtalare vad du ska ha de till, vilken budget du har, hur stora rum har du – har du valt Sonos så är du nog ingen riktig HiFi-nörd men du vill helt enkelt ha bra ljud som är enkelt och lätt att använda.

Eftersom vi anar att du vill ha en smidig och enkel setup med Sonos vanliga högtalare så har vi i denna artikel inte tagit med Sonos produkter för att t.ex. ansluta befintliga högtalare eller förstärkare till Sonos system. Sonos har flera produkter i form av Sonos Port, Sonos Amp olika paket med inbyggnads- och utomhushögtalare men det lämnar vi istället till en annan artikel. Fokus i denna artikel är istället enkla och snygga högtalare som du snabbt och enkelt kommer igång med direkt.

Olika typer av högtalare i Sonos produktsortiment

Först börjar vi med att gå igenom de olika typer av högtalare som Sonos erbjuder sedan går vi in på djupet på respektive typ av högtalare, efter det så går vi igenom några typiska paket av Sonos högtalare som är anpassade för dina behov och vad du är ute efter.

Schysst ljud i litet format – Sonos One

Sonos One i svart

Sonos One är den minsta ”vanliga” högtalaren från Sonos – den passar bra som högtalare om du inte har stora krav på att kunna spela riktigt högt ljud med tung bas. Sonos One passar bra som en första högtalare om du precis upptäckt Sonos spännande värld.

Sonos One är också en högtalare som passar bra i de rummen som du kanske inte har behov av det mest fantastiska ljudet men ändå vill kunna lyssna på musik, poddar eller annat – kanske vill du ha schysst ljud i badrummet, sovrummet, köket eller varför inte i barnens egna rum.

Notera att Sonos One finns i två versioner. Förutom den vanliga Sonos One så finns det också en enklare modell som heter Sonos One SL. Skillnaden är att Sonos One SL saknar mikrofon och alltså inte kan användas som en smart högtalare i form av Google Assistant eller Alexa. Om du inte har behov av en smart högtalarassistent så kan du helt enkelt spara ungefär 250 kr genom att istället köpa en Sonos One SL.

Om du precis som jag vill ha ett bra surround-ljud till din tv så är Sonos One SL perfekta att ha som bakhögtalare. Kör du ett surround-system till din hemmabio med Sonos så har du antingen en Sonos Beam, en Sonos Arc eller den nyaste soundbaren Sonos Ray vid TV'n. Då dessa högtalare (eller soundbars) har mikrofon och stöd för Google Assistant och Alexa så kan du således spara in 500 kr på att välja de billigare Sonos One SL att ha som bakhögtalare.

Är du förresten intresserad av vad vi kom fram till i vårt test av Sonos One så läs gärna Test av Sonos One (Gen 2).

Nya Sonos Era 100

Tidigt under 2023 så introducerade Sonos två nya högtalarmodeller i serien som de kallar Era – Era 100 och Era 300. Sonos Era 100 är den som till storleken matchar Sonos One och på sikt så gissar jag att den sannolikt helt kommer att ersätta Sonos One.

Sonos Era 100 i svart

Storleksmässigt är de väldigt lika och Sonos Era 100 är bara några får centimeter högre och bredare. De största skillnaderna består främst i att Era 100 kommer med ett betydligt fylligare ljud än sitt äldre syskon One, främst på grund av flera högtalarelement. Sonos Era 100 är också en Bluetooth-högtalare och således kopplas upp fristående utan att vara en del av ett Sonos-nät – extra smidigt då man har högtalaren med sig. Till skillnad från Sonos One så har Sonos Era Amazon Alexa som smart assistent istället för Google assistant. Det funkar helt ok men jag föredrar själv Google assistant framför Alexa så jag använder istället produkter från Google som t.ex. Google Nest hub som en del i det smarta hemmet.

Sonos Era 100 är en väldigt kompetent mindre högtalare som också fungerar bra att ta med på resan då den är både kompakt, erbjuder bra ljud och kan kopplas med Bluetooth. Till skillnad från Sonos One så är den dock ganska mycket dyrare – vill du ha en riktigt liten högtalare men riktigt bra ljud så är definitivt Sonos Era 100 ett bra alternativ och den fungerar också som en bra introduktion till Sonos värld om du ska köpa din första högtalare.


Kraftfullt ljud i ett kompakt format – Sone Five

Sonos Five i svart

Sonos Five är högtalaren för dig som inte nöjer dig med det lite enklare ljudet i Sonos One. Vill du ha en enkel högtalare med lite mer tryck och bas i så är Sonos Five ett riktigt bra alternativ. Sonos Five kan antingen ligga ned som på bilden ovan men de kan också vara stående. För dig som vill ha riktigt bra ljud så rekommenderar vi dig att para ihop två Sonos Five för äkta stereo-upplevelse. Genom att para ihop två stycken Sonos Five så får du det närmaste en riktig HiFi-upplevelse du kan komma med Sonos högtalare.


Bättre ljud till TV'n med ljudlimpa – Sonos Beam och Sonos Arc

Att få ett riktigt bra TV-ljud ligger ofta högt upp på önskelistan av många film- och serieintresserade. En bonus med att köpa en ljudlimpa (eller soundbar som det heter på engelska) är att du samtidigt får en riktigt bra högtalare som du kan använda för att enkelt spela musik på när du inte kollar på TV. Att streama musiken till en ljudlimpa från Sonos är lika enkelt som att streama till någon av de övriga högtalarna. Är du därför ute efter bättre ljud till ett vardagsrum där du också har din TV så är en ljudlimpa från Sonos ett utmärkt val.

Sonos erbjuder två alternativ till dig som vill ha bättre ljud till tv'n – Sonos Beam och Sonos Arc. Sonos Beam är den enklare av de två ljudlimporna men är en riktigt bra ljudlimpa för pengarna som den kostar. Vill du ha det bästa och senaste så är Sonos Arc alternativet för dig.

Sonos Beam (generation 2)

Sonos släppte under sommaren 2021 en ny generation av sin populära ljudlimpa Beam. Skillnaderna mellan den första och denna andra generation är inte jättestora och består främst i utökad processorkapacitet vilket innebär att den senare generation bl.a. har stöd för Dolby Atmos och kan anslutas till en TV genom standarden eARC (om TV'n stödjer det). En annan noterbar skillnad är att den andra generationen Beam har ett högtalarnät i plast istället för i tyg samt att den har stöd för NFC vilket gör det något smidigare att konfigurera högtalaren med telefonen.

Sonos Beam (Gen 2) i svart

Sonos Arc

Sonos Arc är den den långa och lyxiga ljudlimpan till din TV från Sonos. Vill du ha det bästa ljudet till din TV så är Sonos Arc rätt val för dig. Den har numera några år på nacken men erbjuder fortfarande riktigt bra TV-ljud med sina 11 högtalare och hela 115 cm i totallängd. Då högtalaren är såpass lång så passar den bäst till TV-apparater som är lite större, gärna 55″ eller mer. Sonos Arc är en av de få Sonos-högtalarna som jag inte själv äger (men gärna skulle vilja ha…). Jag har dock provlyssnat den vid flera tillfällen och den ger helt klart ett mer massivt ljud än t.ex. Beam. Har du ett större vardagsrum som du vill fylla med musik då högtalaren inte används för TV-ljud så är Arc ett bra val. Ett mellanalternativ (som det jag har) är att köra med Beam oh lägga till en Subwoofer. Det blir dyrare än en Arc men du får då å andra sidan en rejäl bas som både ger filmer och TV-serier en helt en annan tyngd ljudmässigt samtidigt som du kan få ett annat tryck då du spelar musik i ditt vardagsrum. För dig som vill ha det allra bästa så är såklart kombinationen med Arc och Sub att föredra.

Sonos Arc i svart

Tillägg för dig som vill ha extra tryck – Sonos Sub

För dig som är ute efter extra bas så erbjuder Sonos en riktigt vass och kompakt subwoofer som går under namnet Sonos Sub. Denna subwoofer är nu inne på sin tredje generation. De är egenltigen inga större skillnader mellan de olika generationerna mer än att subwoofern har fått lite mer minne och uppdaterad elektronik i de senare versionerna. Sonos Sub är väldigt kompakt med sina ca 40 x 40 cm och 15 cm i tjocklek men leverera en riktigt bra bas för film eller då du spelar musik.

Sonos Sub (Gen 3) i svart

Bra ljud för dig som inte är stilla – Sonos Move och Sonos Roam

Sonos Move i svart

Sonos Move är förenklat en högtalare som storleks- och ljudmässigt placerar sig någonstans mellan Sonos One och Sonos Five. Den stora skillnaden är att Sonos Move har ett batteri och möjlighet att ansluta via Bluetooth och därmed enkelt kan tas med till stranden, ut i trädgården eller sättas bredvid grillen på altanen.

När du inte har den med dig så placerar du den enkelt på den smidigare laddaren och då fungerar högtalaren precis som vilken Sonos-högtalare som helst.

Jag har själv en Sonos Move som i vanliga fall står bredvid TV'n i vårt lilla vardagsrum (vilket också benämns som barnens vardagsrum) och då och då används till att spela musik. Move'n gör sig dock mest till rätta då den får följa med ut och och ackompanjera mig vid grillen eller då vi sitter ute och äter och dricker gott under sommarens sköna utekvällar.

Sonos Move 2

Under 2023 så kom Sonos med en uppgradering till Move som går under namnet Move 2. Förutom att vara uppgraderad med flera högtalarelement som ska ge ett bättre ljud så är batteriet nästan dubbelt så stort vilket ska ge upp till 24 timmars ljud på en full laddning. Kontrollerna är också uppdaterade men funktionellt så är de likvärda mot den tidigare versionen. Förutom vitt och svart så kommer Move 2 också i en grön nyans, denna färg går dock bara att få om man beställer högtalaren direkt från Sonos på deras webbplats. En annan skillnad är att Sonos Move 2 har ett batteri som förhållandevis enkel går att byta ut om det skulle gå sönder eller bli dåligt, Sonos erbjuder ett paket med ett ersättningsbatteri och de verktyg som behövs för att byta ut batteriet.

Sonos Roam

Under 2021 så lanserade Sonos och en mindre variant av en högtalare som du enkelt kan ta med dig. Ljudmässigt så är det en betydligt enklare högtalare och det är inte så konstigt, storleken på högtalaren är ungefär som en långsmal läskburk. Sonos Roam är för dig som prioriterar att högtalaren är liten och smidig och lätt att ta med sig. För sin storlek så låter Sonos Roam faktiskt riktigt bra men räkna inte med att omkullvält av ljudet.

Den är typiskt den där högtalaren som du enkelt tar med dig till stranden, på en picknick, på charter-resan eller liknande och med betydligt bättre ljud än en telefon, iPad eller mindre dator. Batteriet ska räcka upp till 10 timmar och högtalaren tål både damm, sand och vattenstänk. Precis som sitt större syskon Sonos Move så kan du utöver det vanliga Sonos-sättet ansluta till Roam med hjälp av vanlig Bluetooth.

Sonos Roam i svart

Vilken eller vilka Sonos-högtalare ska jag välja?

För att hjälpa dig att välja vilken eller vilka högtalare du ska välja har vi nedan samlat lite olika påståenden – välj det påstående som stämmer bäst in på dig så tror vi att du kommer att bli nöjd med ditt val av Sonos-högtalare.

Jag vill ha en liten och enkel högtalare som är lätt att komma igång med, det ska låta bra men jag kommer inte att spela jättehögt. Jag lyssnar mest på radio och enstaka poddar.

Då skulle jag råda dig att börja med att köpa en Sonos One – om du inte är intresserad av att ha en smart högtalare med Google Assistant eller Alexa som du kan prata med så kan du välja Sonos One SL och därmed spara ca 250 kr.
Totalpris ca 2 500 kr för Sonos One (med mikrofon och högtalarassistent).

Jag gillar verkligen musik och vill kunna spela båda gamla goa klassiker och nya låtar med tryck i och jag använder mest Spotify.

Mitt råd är att köpa en Sonos Five – om du är lite av en HiFi-nörd och kan tänka dig att kosta på lite extra så välj gärna två stycken Sonos Five som du stereo-kopplar. Känner du inte igen dig som en enklare form av HiFi-nörd så räcker förmodligen en Sonos Five alldeles utmärkt – och skulle du vilja ha stereo längre fram – ja då går det naturligtvis och köpa en till Sonos Five vid ett senare tillfälle.
Totalpris ca 6 000 kr per högtalare.

Jag skulle vilja ha det bästa ljudet till min TV då jag älskar film och serier. Jag vill gärna också kunna spela musik med schysst gung i mitt vardagsrum där TV'n står.

Vill du ha det bästa så ska du välja ljudlimpan Sonos Arc, särskilt om du har en modernare TV som har en HDMI-ingång med eARC – då kan du få ut det nyare och mer omslutande ljudformatet Dolby Atmos (det får du numera också i den andra generationen av Beam).

För att få en bra basupplevelse bör du lägga till en Sonos Sub och för riktigt surround bör du också lägga till två stycken Sonos One SL (det är ingen större mening att köpa vanliga One då Arc'en har mikrofon och då fungerar som den smarta högtalaren i rummet). Vill du spara närmare fem tusen kronor på din surroundanläggning men ändå få riktigt surround så kan du byta ut den dyrare Sonos Arc mot den lite mindre och enklare Sonos Beam (även den har mikrofon som Arc).
Totalpris 21 500 kr (ca 17 000 kr om du väljer den enklare Sonos Beam)

Vanliga frågor och svar om Sonos högtalare

Nedan ger vi dig svara på några av de vanliga frågor som förekommer bland kunder då det gäller Sonos högtalare.

Vilka av Sonos högtalare kan man sätta i par för att få stereo?

Två stycken Sonos One, två stycken Sonos Five och två stycken Sonos Move kan paras ihop för att få en riktig stereoeffekt. Notera att du kan inte blanda två olika modeller för att uppnå stereo, högtalarna har väldigt olika egenskaper vilket gör det omöjligt att ge en rättvis stereobild om man använder olika modeller – se därför till att du har två högtalare av exakt samma modell om du vill ha riktigt stereoljud. Man kan dock skapa ett stereopar av Sonos One, oavsett om en högtalare är den enklare Sonos One SL.

Vilka färger finns bland Sonos högtalare?

Sonos tillämpar en väldigt enkel färgsättning på sina produkter – du kan köpa de i vitt eller svart. Svart passar i regel bäst om du vill att dina högtalare ska synas (vilket är fallet för mig), vitt passar bra om du vill att högtalarna istället ska smälta in (det vill min fru) – baserat på det faktum att betydligt fler har vita möbler och väggar än svarta hemma. Givetvis kan du också blanda färger – funktionellt så skiljer det inte något mellan de svarta och vita högtalarna.

Vilka Sonos-högtalare ska du köpa nästa gång?

Svår fråga, men det lutar åt att jag byter ut min Beam mot en Arc (och flyttar Beam'en till barnens vardagsrum och då åker nog Move'n in i vårt sovrum) och kanske också att jag köper en Roam bara för att något gott att lyssna med då man är på resande fot. Hade jag haft en större högtalarbudget så hade jag förmodligen också bytt ut mina bakhögtalare till surround-systemet som idag är Sonos One till två Sonos Five, främst då vi ofta använder dessa högtalare för att spela musik i vårt kombinerade vardagsrum och kök. Dock hade två Sonos Five blivit lite svårare att placera då de är ganska mycket större.

Var ska man köpa sina Sonos-högtalare?

Självklart kan man köpa sina Sonos-högtalare hos sin vanliga elektronik-handlare som t.ex. Elgiganten, Mediamarkt eller liknande. Jag har dock valt att köpa de flesta av mina Sonos-högtalare hos HiFi-klubben. Priserna är i regel desamma men servicen man får på HiFi-klubben är enastående, dessutom drivs HiFi-klubbens olika butiker av riktiga ljudnördar, så de vet vad de pratar om. Om du blir medlem i HiFi-klubben (vilket är gratis) så får du också automatiskt hela tre års garanti på dina högtalare och bara det är värt lite xtra om du frågar mig.