Att känna sig säker i sitt egna hem är en av nyckelfaktorerna för att ha ett stabilt och tryggt liv. Detta är speciellt viktigt med barn i hushållet. Hemlarm kan vara en del av lösningen för detta. Redaktionen har nu fått testa inbrottslarmet från Ajax Systems.
Under testet så utgick vi och fokuserade på dessa punkter:
- Installation
- Prisvärdhet
- Design
- Säkert
- Användarvänligt
Notera att Ajax systems är ett väldigt avancerat system som används både av professionella larmtekniker och företag. Detta test har gjorts av en barnfamilj utan tidigare erfarenhet av larm och teknisk tyngd. Målet med recensionen är att se hur detta larm passar en vanlig barnfamilj i ett vanlig hem med målet att ha ett tryggt och säkert hem.
Hitta bästa pris på Ajax larm
Installation av Ajax larm
Att sätta upp basenheten och installera appen tog mindre än 15 minuter. I praktiken fungerar det så att man installerar larmets hub – som är själva hjärtat – och efter detta så fotograferar man en QR-kod via appen på baksidan av varje enhet (koden finns även på förpackningarna) man vill lägga till. Efter denna enkla process kan man via appen gå in på varje installerad enhet och enkelt anpassa inställningarna efter din och din familjs tycke och livsstil.
Vi vet att livet med barn kan vara tufft och att tiden inte räcker till och därför får denna installationsprocess högsta betyg. Hela processen var tröskelfri och smidig utan några som helst funderingar på vad nästa steg var. Alla enheter vi installerade och hängde upp på väggen var också väldigt lätta vilket gjorde att det inte behövdes någon tidskrävande borrning utan vi kunde med enkelhet använda av oss av den medföljande dubbelhäftande tejpen.
Pris för Ajax Systems
Prisvärt enligt oss. Startpaket kostar hos olika leverantörer med mindre skillnader mellan 3 000kr till 4 000kr. Batterierna i dessa enheter håller 5-7 år vilket vi tycker är väldigt bra. Sedan går det i efterhand att köpa till de enheter man behöver och vill ha. Ajax har i dagsläget inte en egen kamera till försäljning men de har ett aktivt stöd för att koppla på andra kameror in i systemet. Här finns en guide på hur man kopplar in en kamera till systemet. Ajax har också godkänt koppling till Dahua och DVR’s se länk för mer information https://ajax.systems/blog/dahua-camera-integration/.
Designen på larmet
Vi har länge funderat på denna punkt men kan med självsäkerhet nu säga att vi finner samtliga enheter vara stilrena och eleganta. Testfamiljen hade vita väggar och då enheterna som testerna gjordes på var vita så blev enheterna rätt osynliga efter ett tag. Vilket uppskattades mycket. Ska man kanske önska något för framtiden så är det eventuellt att enheterna ska bli ännu mindre (de är väldigt nätta nu också men vore fint med ännu mindre).
Säkerhet för Ajax Systems
Ett eget protokoll på 868.0—868.6 MHz och tvåvägskommunikation är något som är högt uppskattat och gör systemet pålitligt och tryggt. Larmsystemets hub använder både LAN/Internet och GSM vilket ökar tryggheten ifall internet går ner. Det känns som att företaget bakom detta inbrottslarm vet vad de gör och vi känner oss väldigt trygga. För att lättare förstå hur hemlarmet kommunicerar mellan enheterna, säkerhetsbolaget (om man valt till det) och Ajax servrar så lägger vi även till denna bild.
För de mer tekniskt intresserade: Företaget använder sig också av ett eget ”språk” i kommunikation som de döpt till Jeweller vilket de menar på är väldigt pålitligt, snabbt och säkert. Mer information det finns här: https://ajax.systems/jeweller/.
Användarvänlighet
Appen är smidig och tydligt uppbyggd (se bilder nedan) och jobbet de gjort med QR-koder som man enkelt via appen fotograferar vid installation gör tröskeln nästintill obefintlig. Man ser också temperaturen på varje enhet och rummet de är i, vilket känns som en fin extrafunktion. För att få notifieringar så finns det tre olika sätt, via SMS, pushnotifikation via appen och uppringning. Allt detta ställs enkelt in via appen och anpassas för varje användare och familj.
Det finns alltid saker som kan bli tydligare och bättre och en sådan sak är att manualerna i appen inte är mobilanpassade. Detta känns som en liten sak men när man väl ska installera de olika enheterna så blir det irriterande. Sedan saknar manualerna exempelbilder på hur enheterna på bästa möjliga sätt ska sitta på till exempel fönster eller väggar. Här får man försöka vid installation av fönstersensorer gå på logiskt tänkande. Skulle vara fint med lite tydligare vägledning.
Sortiment för Ajax Systems
Enheter som finns att välja mellan idag är: Hubbar, sensorer, dörr- och glassensorer, utomhusrörelsesensorer, röklarm, vattenläckagesensorer, fjärrkontroll till nycklarna, kodlås, sirener och sedan mer avancerade tillbehör som t ex relä på baksidan av elkontakt där det kan behövas en elektriker för att koppla in. Se bild nedan för få en känsla av hur de olika enheterna ser ut. Länk till Ajax produktsida: https://ajax.systems/products/
Appens gränssnitt
Först och främst finns appen för både IOS och Android. Testfamiljen har använt appen för IOS. Appen känns modern och säker. När man väl börjar installera de olika enheterna så känns det tydligt. Allt från att sätta upp nya rum, addera bilder på rummen och även namnge dessa går fort och processen är tydlig.
I appens bottenpanel finner fyra knappval. Dessa är: Enheter, Rum, Notifikationer och fjärrkontroll.
Via dessa genvägar kontrollerar man det mesta i larmet. Under t ex notifikationer så har man stenkoll på vem som gjort vad – vilken enhet som reagerat på vad – vem i familjen som larmat av, på vilket sätt osv. Via fjärrkontrollen finns det fyra val. Larma på, larma av, nattlarm (man har möjlighet att välja vilja sensorer/enheter ska vara larmade) och Paniklarmet (skickar då t ex GPS position till valda personer eller startar larmen.).
Summering av testet av hemlarm från Ajax Systems
Efter tre månaders testande av detta hemlarm kan vi utan tvekan säga att detta är ett extremt lätthanterligt larm som enkelt blir en del av hemmet. Hjärtat i hela systemet är Hubben som kopplas direkt mot modemet via ethernetkabel hemma. Skulle elen gå ned så har Hubben ett inbyggt extrabatteri som klarar 15 h drift. Skulle internet gå ned så bör man sätta i ett SIM-kort i den så att den använder sig av GSM-nätet. Så Ajax Systems har tänkt på det mesta.
Fjärrkontrollen som annars finns i appen finns även som en fysisk fjärrkontroll som man lätt kan ha på nyckelknippan. Passar t ex barnen som inte behöver memorera koder eller hantera appen. Vi gillar också att Ajax Systems också har en egen Academy/skola med adressen https://academy.ajax.systems för alla som vill lära sig grunden men också mer detaljerat om sitt hemlarm.
Solar.se som är distributionsansvarig i Sverige av Ajax Alarm har gjort en video om inbrottslarmet på svenska.
Det finns utrymme för förbättringar
Även om larmet från Ajax Systems är riktigt bra så finns det absolut utrymme för förbättringar, några av dessa listar vi här nedan.
- I appen så går det att koppla upp sig mot olika larmcentraler. Det skulle vara smidigt att direkt i appen se priser och mer info för dessa tjänster och vad de innebar.
- I appen så finns manualen för varje enhet. Dock så är den inte mobilanpassad och man måste zooma för att se något.
- Direkt i appen skulle vi vilja ha möjligheten att kunna chatta med supporten vid frågor om vart det t.ex. är bäst att sätta upp sensorerna på väggen baserat på en planritning.
- Vi skulle uppskatta om det under varje enhet fanns en video/bild på hur dessa enheter ska installeras för att prestera på topp. Hur ska t.ex. en fönstersensor installeras, hur ska vattenläckagesensorn ligga för att på bästa sätt larma vid fallet av en vattenläcka. Idag finns inga sådana exempelvideor i appen och manualen.
- Sensorn i brandlarmet är väldigt känsligt och detta har gjort att när vi duschat och öppnat dörren mot hallen så har larmet uppfattat detta som rök och larmet har då gått.