Fibaro brandvarnare monterad

Test av Fibaro Smoke Sensor (brandvarnare)

En riktigt snygg och smidig brandvarnare med Z-Wave från Fibaro.
En riktigt snygg och smidig brandvarnare med Z-Wave från Fibaro.

Brandvarnaren från Fibaro är en riktigt liten och smidig sensor som larmar vid hög temperatur eller vid rökutveckling. Sensorn är väldigt liten, den mäter endast 65 x 28 mm och är därmed väldigt lättplacerad. Utöver att vara liten så är den dessutom väldigt snygg och passar in utmärkt i ett stilrent och modernt hem.

Fibaro röksensor

Röksensorn kommunicerar med Z-Wave Plus och ansluts till valfri Z-Wave-kompatibel hub. När vi testade denna brandvarnare valde vi att ansluta den till hubben SmartThings V3 från Samsung men denna sensor ska även fungera väl med t.ex. hubbar som Homey, Animus Heart eller en Z-Wave-sticka tillsammans med t.ex. Home Assistant på en Raspberry Pi.

En lite märklig detalj på denna brandvarnare är att hålen som krävs för att kunna sätta upp brandvarnaren t.ex. i ett tak inte är förborrade. Så vill du sätta upp din brandvarnare, vilket man oftast vill, så behöver själv borra upp två hål i ”locket”. Dock är hålen tydligt markerade men det kändes ändå konstigt att Fibaro som levererar väldigt snygga produkter av hög kvalitet inte har färdiga hål för uppsättning.

Kan man använda brandvarnaren från Fibaro som en siren?

Ofta har man behov av en siren i sitt smarta hem, t.ex. för att varna om t.ex. en dörrkontakt skulle öppnas på natten eller om man har ett larm aktivt då man är bortrest. Fibaros brandvarnare har en inbyggd siren som låter när brandvarnaren larmar för rök eller värme, vi har dock inte kunna använda denna siren till något annat än att just varna vid denna typ av larm.

Vi har kört med hubben v3 från SmartThings och Samsungs senaste version av deras mjukvara för iOS men ges där ingen möjlighet att använda brandvarnaren som just bara sirén. Möjligt tt det skulle fungera om man använda så kallade custom device handlers eller kör brandvarnaren med en annan hub, t.ex. Home Assistant (HA).