Tre värmeljus med led

Bästa värmeljus LED – hur bra är de egentligen och vilka är bäst?

Verklighetstrogna värmeljus, blockljus och kronljus finns numera med LED ljus - det ger en säkrare, mer smidig och miljövänlig hantering än vanliga ljus.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Verklighetstrogna värmeljus, blockljus och kronljus finns numera med LED ljus - det ger en säkrare, mer smidig och miljövänlig hantering än vanliga ljus.

Har du någon gång funderat över om det finns enklare, säkrare och kanske mer miljövänliga alternativ till vanliga värmeljus? Kanske har du hört talas om att det numera finns värmeljus med LED-belysning som likar och påminner om värmeljus med riktig ljuslåga?

Men vilka är de bästa värmeljusen med LED och spelar det någon roll vilka man köper? Efter att ha testat och utvärderat flera olika typer av värmeljus med LED-teknik har vi kommit fram till att värmeljusen från Uyuni är de bästa LED-värmeljusen.

Premium LED-ljus från Uyuni

Har du kanske hört talas om en ny generation smarta LED-ljus från Uyuni? Uyni är ett relativt nytt varumärke från den danska designbyrån Piffany Copenhagen och de har tagit all ljusälskare med storm!

Värmeljusen och de övriga ljusen med LED från Uyuni är verkligen ett premiumalternativ om du funderar på att köpa verklighetstrogna ljus med LED-teknik. Förutom att de har en väldigt naturtroget ljussken så är de dessutom också belagda med ett ytskikt av vax och de både ser ut och känns som riktiga ljus. Ljusen från Uyuni kostar lite mer än andra alternativ men är helt klart de allra bästa LED-ljusen om du värdesätter ett naturtroget utseende och ljuslåga och en smidig hantering.

Den patenterade tekniken bakom ljuslågan innebär att flera små LED-slingor tänds och släcks om vartannat för att ge intrycket av en levande ljuslåga. Ljuset ger ett behagligt varmgult ljus och det fungerar faktiskt väldigt bra. På några meters avstånd är det verkligen svårt att urskilja ett värmeljus från Uyuni från ett vanligt värmeljus med brinnande ljuslåga, särskilt om ljuset står i en ljuslykta.

Värmeljusen från Uyuni

Värmeljus Premium från Uyuni

Värmeljuset från Uyuni finns i tre alternativ, ett enklare som enbart går att sätta på och stänga av via en liten knapp på undersidan av ljuset samt en mer avancerad version som även har timer-funktionalitet och stöd för att tändas, släckas via fjärrkontroll. Aktiverar du timern så innebär det att ljuset slocknar av sig själv efter 6 timmar.

Via fjärrkontrollen kan man också justera ljusstyrkan och aktivera en ljusets timer. Via fjärrkontrollen kan du sätta olika timers på 4, 6, 8 eller 10 timmar.

De båda värmeljusen är av standardstorlek för värmeljus och möter 2 cm på höjden och 3,8 cm i diameter. Notera att de mindre värmeljusen inte har någon beläggning av vax.

Värmeljuset finns också i en lite större variant som mäter 2,2 cm på höjden och 6,1 cm i diameter. Detta stora värmeljus och också samma funktionalitet som det mindre men mer avancerade. Det vill säga stöd för timer och fjärrkontroll och har dessutom längsta brinntiden. Det stora ljuset är dessutom belagt med vax.

ModellStandardPremiumXL Tealight
TimerNejJaJa
Stöd för fjärrkontrollNejJaJa
Diameter3,8 cm3,8 cm6,1 cm
Höjd4,7 cm4,7 cm2,2 cm
Brinntid i timmar80+120+200+
Batteri1 x CR2032 (ingår)1 x CR2450 (ingår)2 x AAA (ingår ej)
MaterialPlastPlastPlast med vax på ytan
ModellbeteckningUL-TE-NW038STUL-TE-NW039PRUL-TE-NW061
Prisca 100 krca 150 krca 170 kr

Uyuni fjärrkontroll för ljus

En smidig och enkel fjärrkontroll för dina ljus från Uyuni

Det kan låta konstigt att ha en fjärrkontroll för att tända och släcka ljus i formen av värmeljus, blockljus eller vanliga kronljus. Men faktum är att det är väldigt smidigt och bekvämt att enkelt tända och släcka alla ljus med ett endaste klick istället för att lyfta upp varenda ljus för att sätta en timer, slå på eller stänga av. Fjärrkontrollen är dessutom tämligen prisvärd då den bara kostar runt 50 kr. Och har du många ljus på flera olika ställen i ditt hem så är det inga problem att köpa fler fjärrkontroller och ha en i respektive rum där ljusen finns.

Fjärrkontrollen fungerar med alla ljus (som stödjer att kontrolleras via fjärrkontroll) och det räcker med att du pekar mot ljusen samtidigt som du tänder eller släcker. Du behöver alltså inte göra någon typ av konfiguration eller parning av ljus och fjärrkontroll, det bara funkar helt enkelt.

Förutom att enkelt sätta på och stänga av ljusen så kan du också med dimmerknappen på fjärrkontrollen välja mellan tre olika ljusstyrkor på dina ljus. Det finns också 4 timer-knappar där du enkelt kan sätta en timer på 4, 6, 8 eller 10 timmar. Fjärrkontrollen drivs av ett CR2025 batteri som medföljer.

Hur stor skillnad är det mellan LED och vanligt värmeljus?

Givetvis är det svårt att på bild fånga likheter eller skillnader i utseendet mellan vanliga värmeljus och de som drivs av LED-belysning. Men faktum är att på håll så uppfattas LED-värmeljusen från Uyuni som vilka värmeljus som helst.

Skillnaden är mest påtaglig när det gäller själva ljusstyrkan där em riktig eldslåga fortfarande ger ett starkare ljus. Ser du skillnaden? Ljuset till vänster i bilden är alltså ett värmeljus med LED-teknik från Uyuni och ljuset till höger är ett vanligt värmeljus med eldslåga från Ikeas serie av värmeljus som heter Glimma.

Värmeljus med LED från Uyuni till vänster och vanligt värmeljus från Ikea till höger.
Värmeljuset till vänster i bild är ett värmeljus med LED-teknik från Uyuni och vämeljuset till höger är ett vanligt värmeljus från Ikea.

Andra ljus med LED

Finns det då inte en massa andra tillverkare av LED-ljus? Jo, det finns en helt uppsjö med olika enklare ljus som drivs med LED-teknik. Ofta säljs dessa ljus i de stora varuhuskedjorna som t.ex. Jula, Rusta, Jysk, ClasOhlson, Åhlens och Ikea med flera.

För dig som bara är ute efter ett enkelt alternativ till vanliga värmeljus och inte är ute efter det mest verklighetstrogna ljuset eller bekvämligheter som t.ex. fjärrkontroll så funkar säkert de här ljusen helt ok men då ska man vara medveten om att man snarare köper små enkla lampor än verklighetstrogna ljus.

Givetvis är dessa enklare ljus också betydligt billigare, t.ex. så säljer Åhlens ett 3-pack med LED värmeljus inkl. batterier (CR2032) för endast 39 kr.

Varför ska man skaffa ljus med LED?

Det finns fler anledningar till att man bör skaffa ljus som t.ex. värmeljus i LED istället frö de traditionella värmeljusen eller andra ljus som brinner med öppen låga. Förutom att spara på miljön så är LEd ljus ett säkrare alterativ, särskilt om du har nyfika husdjur som en katt eller en hund eller om du har mindre barn. Ett LED ljus är dessutom alltid säkrare ur brandsynpunkt om du t.ex. skulle glömma att släcka ljuset.

Förutom att vara säkrare och mer miljövänligt så är det också väldigt smidigt med LED ljus, särskilt om du väljer att köpa de med stöd för fjärrkontroll. Med ett enkelt tryck på fjärrkontrollen så tänder eller släcker du alla ljus som är i närheten.