Efter att ha läst Anders Johanssons recension om en Riktigt bra kolstålsstekpanna från Kockums Jernverk på Feeders.se om stekpannan i kolstål från Kockums Jernverk så kunde jag inte låta bli att köpa just en sådan stekpanna själv.
Anders pratar om att människor utan själ föredrar en stekpanna med teflon och den typen av människor får jag nog sälla mig till innan detta köp. Jag är måttligt intresserad av matlagning men uppskattar kvalitet och enkelhet i det jag gör och de gäller även då det kommer till köksredskap. Uppskattningen för köksredskap av hög kvalitet som kommer att hålla under många år framöver fick jag då jag köpte min första riktiga gjutjärnsgryta från Le Creuset. Därefter har det blivit fler inköp till köket av riktiga kvalitetsprodukter som har gjort det trevligare att spendera tid med matlagning i vårt kök.
Stekpannan i kolstål från Kockums Jernverk finns i tre olika storlekar. Den minsta är 24 cm i diameter, den mellersta 28 cm i diameter och den största 30 cm i diameter. Vi valde att köpa den mellersta storleken då denna skulle ersätta en befintlig stekpanna i samma storlek (en stekpanna från Ikea med teflon).
Med stekpannan följer det en enkel instruktion om vad man ska tänka på första gången man ska använda den och hur man enklast sköter om den. För lite mer detaljer om hur den ska skötas så hänvisar instruktionen vidare till en informationssida om skötselråd på Kockums webbplats.
Kockums Jernverk med historia i Ronneby
Kockums Jernverk låg bland annat med en fabrik i stort industriområde i Kallinge som är en lite förort (kan man säga så när huvudorten har 30 000 invånare?) till Ronneby i mitten av Blekinge i södra Sverige. Faktum är att jag är uppvuxen i just Ronneby och har bland annat spelat laser game och övningskört i det stora industriområdet som blev kvar efter Kockums storhetstid. Numera lever dock Kockums Jernverk kvar i Anderstorp där företaget har sitt säte numera.
Vad är skillnaden mellan en stekpanna i kolstål och en i gjutjärn?
Den enkla skillnaden är att en panna i kolstål är ungefär 20% lättare än motsvarande stekpanna i gjutjärn.
Detta ska man tänka på när man använder en stekpanna i kolstål
Precis som stekpannor i gjutjärn så gillar inte stekpannor i kolstål varken vatten eller diskmedel. Dessutom vill de gärna ha lite extra mycket fett i from av smör eller olja, särskilt i början. Till skillnad från stekpannor med teflonbeläggning så tål stekpannor i kolstål att man använder stektillbehör i stål. T.ex. den utomordentliga pincetten i stål från köksknivs-tillverkaren Global (även detta tips kom från Anders – tack Anders!)
Nedan hittar du ett väldigt informativt klipp av Johan Hedberg, också känd som Matgeek om stekpannan i kolstål från Kockums. Han berättar kort o stekpanann och hur den skiljer sig från andra stekpannor i gjutjärn. Han visar också hur du enkelt bränner in din stekpanna igen om ytskiktet från fabriken bättras.