Välj rätt skruvdragare för dina behov
En skruvdragare är en ovärderlig hjälp i hemmet. Oavsett om du ska montera ett helt kök, bygga en altan eller bara skruva upp en tavla så kommer skruvdragaren att komma väl till pass. I vår guide går vi igenom vilka typer av skruvdragare det finns, hur du använder dem och vilken maskin just du ska välja för dina behov.
Skruvdragare eller borrskruvdragare?
Det första valet du ställs inför är om du ska välja en renodlad skruvdragare med bitsfäste eller en maskin som också kan användas som borrmaskin med vanliga runda borr.
Det är såklart praktiskt att ha en maskin som klarar båda uppgifter och det är också sannolikt att du kommer spara pengar eftersom du inte behöver investera i både borrmaskin och skruvdragare.
Chuck eller bitshållare skiljer skruvdragaren och borrskruvdragaren åt
Frampartiet på en skruvdragare kan se ut på två olika sätt. Dels kan där sitta en chuck, alltså ett antal lameller som kan greppa en borr eller bits oavsett storlek, ofta med en storlek mellan 10-15 mm.
Det andra utförandet är en bitshållare av fast storlek. Detta är den mest påtagliga skillnaden mellan en borrskruvdragare (som har chuck) och den renodlade skruvdragaren med bitsfäste.
Fördelen med borrskruvdragare är att du kan använda i stort sett vilka borrar eller bits du vill. Det finns dock en risk att maskinen tappar greppet när motståndet blir för stort, dessutom har denna typ av kombinerade skruvdragare sällan slagfunktion – något man gärna vill ha om man ska kunna borra i kraftigt material eller kunna dra rejäla skruvar.
Den andra typen av skruvdragare, alltså den med bitshållaren, håller ett stadigt grepp oavsett motstånd och lämpar sig väl om du t.ex. vill ha en kraftfull skruvdragare med slagfunktion. Däremot är du begränsad till att använda borrar och bits av en viss modell och storlek som passar just din apparat.
Ett alternativ för dig som behöver en skruvdragare som du kompletterar med borr som använder bitsfäste. Det du ska komma ihåg är att i stort sett alla skruvdragare klarar av enklare borrningar, även de som normalt sett endast använder bits.
Skruvdragare eller borrskruvdragare – så väljer du
För de som bara borrar eller skruvar enstaka saker ett par gånger om året så kan det vara en bra idé att välja en kombinerad maskin, alltså en borrskruvdragare.
Om du däremot kommer att behöva borra ofta, eller kunna borra i kraftigare material som t.ex. betong eller använda både skruvdragare och borrmaskin ofta eller samtidigt t.ex. vid lite större projekt som ett altan- eller köksbygge så är det klokare att investera i en separat borrmaskin och skruvdragare – då får du de bästa förutsättningarna för att kunna göra ett bra och effektivt jobb.
Om du precis som jag har en ambition av att vara lite hemmasnickrare och gärna vill ha bra verktyg att arbeta med så skulle jag rekommendera att köpa en renodlad skruvdragare med bitsfäste och sedan komplettera med en batteridriven slagborrmaskin – gärna då av samma märke så du kan återanvända batterier mellan de olika verktygen.
Moment och hastighet hos skruvdragare
Moment som är den förkortade varianten av vridmoment kan förenklat beskrivas som den kraft som maskinen utövar på en viss punkt. I vårt fall handlar det specifikt om skruvdragarens kraft på skruvens huvud. Moment anges i newtonmeter och förkortas Nm.
Vi behöver inte gå in på alltför många detaljer när det gäller fysiken bakom moment och kraft. Det är dock bra att veta att allra bäst nytta kommer du få av en skruvdragare som du kan justera momentet på. Det här är mycket praktiskt när du skruvar eftersom du då aldrig riskerar att dra åt för hårt. Vanligtvis kan momentet ställas i lägen eller steg som det ofta kallas, t.ex. 10-25 steg.
Vanligt vridmoment på en skruvdragare ligger på mellan 20-100 Nm. En skruvdragare med slagfunktion erbjuder ofta betydligt kraftigare moment, ibland över 200 Nm.
Växel och moment
En växel är i de här sammanhangen inte att blanda ihop med moment. Även om de faktiskt har med varandra att göra.
Du kan istället tänka på att växlar på en skruvdragare är ungefär som de som finns i bilens växellåda. En lägre växel ger visserligen mer kraft men den ger också en lägre hastighet. Välj en dragare som har både justerbara växlar kombinerat med moment. Vanligast är att en skruvdragare erbjuder 2-3 olika lägen för att enkelt kunna justera hastigheten och varvtalet som används.
Sladd eller batteri
En av de allra största fördelarna med en skruvdragare är att den är rörlig och kommer åt där du behöver den. Av det följer att en batteridriven variant är överlägset bäst.
Idag kan en batteridriven apparat vara nästan lika kraftfull som en sladdriven. Dessutom blir ju som sagt räckvidden betydligt bättre. Exakt hur det ligger till med effekten och vad du ska titta efter ska vi återkomma till senare i denna guide.
Ett tips är att välja en skruvdragare som kommer med åtminstone två batterier. Fördelen med det är att du då aldrig behöver ta en paus i ditt arbete. När ett batteri tar slut stoppar du i ett nyladdat. Förutsatt att du har kommit ihåg att sätta det tidigare tomma batteriet på laddning.
Tryckluft mindre vanligt
En tredje sätt att driva din skruvdragare är med tryckluft. Det finns två fördelar med tryckluft – den stora kraften och det faktum att den kan användas under vatten.
Dessvärre väger nackdelarna över i de flesta sammanhang. Dessa maskiner är dyra att köpa in i sig och du behöver också äga en kompressor. Det är också osannolikt att de flesta användare har behov av att skruva under vatten. Vi rekommenderar därför inte den här typen av apparat för den genomsnittliga hemmafixaren.
Utformning av en skruvdragare
Det finns i stort sett två olika utformning av skruvdragare. Den ena modellen påminner om en tjock penna, ofta med en möjlighet att vinkla en del av ”pennan”.
Den andra är en mer traditionell design både av skruv- och borrmaskiner. Den liknas oftast vid en pistol eftersom det är så vi håller i den. Det finns för- och nackdelar med respektive modell.
Förutom de här två huvudtyperna så finns det också hybrider. Det är i princip en dragare med pistolgrepp som kan ställas om till rak form. De ger en något bättre åtkomst men samtidigt förlorar du lite stabilitet. I övrigt kan du läsa om de två huvudtyperna här nedan.
Penna
Den absolut största fördelen med en dragare som har en rak form som en penna är att den kommer åt i stort sett överallt. De flesta skruvmaskiner av den här typen är inte mycket större än en manuell skruvmejsel. Därför är också deras förmåga att komma åt i stort sett lika bra.
Nackdelen är att du kommer att få en kraftigt begränsad kraft. Det blir svårt att dra åt skruvar ordentligt. På grund av det mindre formatet så är också batteriet begränsat. Det gör att tiden du kan använda den är kortare.
En penna passar dig som framförallt vill använda en skruvdragare korta stunder och med stor precision där kraft spelar mindre roll.
Pistol
En pistolmodell är en betydligt mer rejäl apparat än pennan. Men den utökade kraften som finns i den kommer på bekostnad av smidighet. Den är mer otymplig och du bör vara medveten om att det kommer bli svårt att komma åt ibland.
Fördelen med en pistol är dess överlägsna kraft. Det maximala momentet är alltid överlägset jämfört med en mindre och smidigare modell. Eftersom konstruktionen är större så kommer den också kunna drivas med ett större batteri. Det ger, förutom större kraft, också längre tid du kan använda din apparat.
Styrka, effekt och kapacitet hos skruvdragare
Precis som med alla elektriskt drivna verktyg så beror även skruvdragarnas effekt på hur de utnyttjar sin kapacitet. Vi ska gå in på vad du ska titta efter när du väljer skruvdragare, men först en liten ordlista för att underlätta:
- Strömstyrka – mäts i amperetimmar (Ah) och beskriver hur stor den totala förmågan är i batteriet. Flera amperetimmar betyder längre användning mellan laddningarna men innebär också ofta ett något tyngre batteri. Lämplig storlek för skruvdragare är 2-5 Ah.
- Spänning – mäts i volt (V) och är enkelt uttryckt motorns kraft. Skruvdragare finns vanligtvis från 4V upp till 36V. 18V kan ses som standard och den spänning som idag rekommenderas för de allra flesta användare.
- Effekt – mäts i watt (W) och kan också kallas arbete.
- Moment – detta har nämnts tidigare och beskriver hur hårt skruvdragaren kan dra åt en skruv. Man mäter det i newtonmeter (Nm).
Spänning
Förutsatt att du är ute efter en batteridriven skruvdragare så ska du börja med att titta vilken spänning dess batteri har. Här utgår vi från att en maskin som har ett batteri med 18V är standard. Anledningen är att den här spänningen är absolut vanligast, speciellt när det gäller dragare för privat bruk. En skruvmaskin som har den spänningen klarar de flesta uppgifter.
Fördelen med att välja en skruvdragare som har en lägre spänning, kanske mellan 4V och 12V, är framförallt priset. Dessutom går de här maskinerna ofta att tillverka mindre och lättare. Den uppenbara nackdelen är att den maximala styrkan med vilken de kan arbeta blir lägre.
En skruvmaskin med hög spänning är i de här sammanhangen en maskin med 36V. En så pass kraftig dragare kan du i regel arbeta med en hel arbetsdag oavbrutet utan att den blir överhettad. Dess maximala kraft är betydligt högre än övriga spänningar men det beror också på hur den är konstruerad.
Effekt och ström
När du tittar på hur många amperetimmar batteriet har så är det lite enklare. Ett högt tal här talar om hur länge du kan driva dragaren med maximal effekt under visst antal timmar. Ett batteri med 1Ah klarar detta i en timme och så vidare.
Din maskins effekt är egentligen produkten av spänningen och strömstyrkan. Med andra ord så gångrar du voltstyrkan med amperetimmarna för att få reda på apparatens effekt. Tillverkaren anger alltid effekten eftersom det är en praktisk information för dig som konsument och alla vet inte hur man beräknar den. Egentligen behöver du inte veta mer än effekten. Men om du vill ha koll på hur många extra batterier du behöver så är självklart strömstyrkan också bra att veta.
Moment är också en viktig information att ta in och värdera. Exakt vad man avser med moment vet du förhoppningsvis redan då vi gick igenom det tidigt i den här guiden. Bra att veta är dock att kring 60 Nm är normal styrka för standardmaskin. Det är en siffra du kan utgå ifrån när du letar efter en skruvdragare som passar dina behov.
Övriga detaljer hos skruvdragare
Det finns ett antal andra finesser, tillbehör och detaljer som vi tycker du ska titta efter. Väg de eventuella extravaganserna mot både dina behov och priset när du väljer. De här är några av de extra detaljer som användare, enligt oss, har mest nytta av.
Belysning
Det här kan för vissa låta som en onödig detalj men i själva verket är det något mycket praktiskt. Även i dagsljus inomhus kommer en riktad lampa i maskinens front kunna hjälpa dig att pricka rätt även när det kommer till de allra minsta skruvhuvudena.
När det sen kommer till att skruva i samma skruvar men i betydligt sämre belysning så kommer du uppskatta denna funktion ännu mer. Både på kvällar och när du ska fästa ett ben under sängen så kommer en bra lampa på skruvdragaren visa sig vara ovärderlig.
Ergonomisk fattning
Även det här kan vissa användare uppfatta som något överflödigt eller till och med tramsigt. Men om du ska montera möbler eller kanske till och med få ett helt kök på plats så kommer ett bra grepp vara till stor hjälp.
En skruvdragare som du använder flitigt under längre tid måste vara skön att hålla i länge. Det är inte bara dina händer, axlar och handleder som du skonar genom att välja ett ergonomiskt grepp. Du kommer också att få det lättare att manövrera din skruvdragare och då minimerar du risken att pricka fel.
Laddare och system för skruvdragare
Du kommer garanterat att behöva en laddare till din nya batteridrivna skruvdragare och oftast så följer det med. Har du redan batteridrivna verktyg av ett visst märke i en viss serie överväg att välja en skruvdragare som du kan använda med dina befintliga batterier av den typ som du redan äger.
Det är en väldigt stor fördel att använda samma märke och serie av batterier då du köper batteridrivna verktyg då dessa batterier och laddare kan återanvändas mellan alla dina verktyg. Fördelen med att kunna använda flera batterier till många apparater är att du slipper ha en mängd olika laddare. De här laddarna har ju en tendens att ta upp en del plats och sladdar vill nog de flesta av oss slippa ha ett överskott av.
De flesta större märkena som erbjuder batteridrivna verktyg går att återanvända mellan olika typer av verktyg – dubbelkolla dock att det är samma spänning mellan verktygen då det inte går att blanda batterier med olika spänning mellan olika verktyg även om de är av samma märke.
Sammanfattning
Förhoppningsvis så har du nu fått tillräcklig information för att kunna börja leta efter en skruvdragare på egen hand. En repetition är dock alltid bra speciellt med tanke på att vi här ovan har gått igenom en del tekniska detaljer som inte alla var bekanta med sen innan.
Börja med att se över dina egna behov. Är du privatperson som ägnar dig åt lite projekt där hemma så har du fått en del att gå på. Utgå från en skruvdragare med en spänning på 18V. Fråga dig själv om det kan kan dyka upp större projekt framöver och om svaret är ja – överväg då en apparat som har högre strömstyrka.
Om du kommer arbeta länge med skruvmaskinen så behöver du ett bra batteri. Även detta vet du nu hur du kollar upp. Prova att hålla i maskinen. Ett bra utformat grepp är mycket bra, både för din kropp och för ditt arbetes precision. Din kropp och dina väggar eller möbler kommer att tacka dig.
Sist men inte minst, välj en dragare som kan lysa upp den yta du arbetar med. En bra riktad lampa är ovärderlig. Du riskerar inte att överbelasta ögonen och det blir enklare att pricka alla skruvar.