En man hamrar sig på tummen

Slipp att hamra dig på fingrarna

Har du någon gång hamrat dig på fingrarna och undrat hur du ska undvika det igen? Misströsta inte - räddningen är här!
Har du någon gång hamrat dig på fingrarna och undrat hur du ska undvika det igen? Misströsta inte - räddningen är här!

Du har säkert någon gång hamrat dig på tummen då du skulle hamra i en spik. Det finns några enkla knep för att slippa det nästa gång det är dags att hamra. Vanligtvis kan du använda enkla medel som du redan har hemma, även om det också finns mer professionella lösningar för att undvika skador på fingrarna i hamrandet som t.ex. spikhållare och spikdrivare.

Ett enkelt sätt att undvika att får hammaren på fingrarna är helt enkelt att ta en klädnypa och hålla spiken med. Skulle du slinta så är det stor chans att du ändå klarar dina fingrar. För hållbarhetens skull så rekommenderar vi en klädnypa i trä, har du en klädnypa i plast (särskilt om den inte är helt ny) så finns det stor risk att klädnypan slås i bitar om du träffar den med ett hårt slag.

Även med dessa tips är det värt att nämna att bästa förutsättningarna att undvika skador eller missade slag med hammaren är att du har en så. bra hammare som möjligt, anpassad för dig och det du ska använda den till, läs mer om vad du bör tänka på då du ska köpa en hammare på Köpguide – så hittar du bästa hammaren.

Om olyckan redan är skedd och du har en skadad tumme

Skulle det vara så att olyckan redan har varit framme så finns det några bra saker att tänka på. Några vanliga råd är att hålla handen högt, lägga tryck på skadan för att undvika svullnad. För att dämpa smärtan kan det också vara bra att kyla det skadade fingret. Du kan läsa mer om hur du kan behandla ett skadat eller klämt finger på 1177.