Vertikalskärare underifrån

Så vertikalskär och luftar du din gräsmatta

De flesta av oss vill kunna njuta av en trädgård med färdigklippt gräs en solig sommardag. För att kunna göra det är viktigt att du tar hand om din gräsmatta på bästa sätt. Framförallt är det viktigt att vet hur du ska vertikalskära och lufta din gräsmatta. Likaså är det bra att veta hur ofta och när du ska göra detta

Varför behöver jag vertikalskära gräsmattan?

De allra flesta gräsmattor får utstå hårt slitage året runt. Ett skäl är att gräsmattan ofta trampas på och får brist på luft. Vid tung användning av gräsytor blir den lätt mossig. Det gör det svårt för gräsmattan att på ett effektivt sätt ta upp vätska och näringsämnen. Till följd av detta är det väldigt viktigt att gräsmattan får bra vård året om. Ett bra sätt att lufta gräsmattan är att vertikalskära den. På så sätt kan gräset få andas igen. Likaså kan gräset lättare fånga upp de näringsämnen som den behöver. Genom att gräset får bra med näring blir den också grönare.

Hur ofta behöver gräsmattan luftas?

Du ska helst vertikalskära och lufta din gräsmatta en till två gånger per säsong. Framför allt kompakta gräsmattor har behov av att regelbundet och återkommande luftas. När du vertikalskär din gräsmatta så luftar du den och ser till att den håller sig i gott skick året om.

Hur ska jag vertikalskära gräsmattan?

Det finns förslagsvis vissa steg som du bör följa när du ska vertikalskära och lufta din gräsmatta. Inledningsvis ska du börja med att klippa din gräsmatta. Längden ska vara ungefär mellan 2-4 cm. Därefter ska du gå över gräsmattan med din vertikalskärare i en ganska jämn men effektiv och snabb takt. Tilläggas bör nämnas att du endast ska vertikalskära en torr gräsmatta. Annars kan det vara svårt att få den klippt ordentligt.

Se till att jorden inte är uttorkad

Likaså är det viktigt att se till att jorden inte är uttorkad. Helst ska jorden vara torr men är den för torr når inte knivarna ned lika djupt i jorden. På grund av det kan det vara svårt att separera gräsrötterna. Har du tidigare klippt din gräsmatta i en viss riktning räcker det att du skär den i en och samma riktning. Har du däremot låtit den bli eftersatt behöver du korsa dina tidigare skär. Därmed får du ett snyggt kryssmönster du kan följa.

Kompostera löst gräs

Avslutningsvis får du en hel del löst gräs och annat material som behöver krattas bort. Bland annat kan du enkelt kompostera detta material. Vidare är det både nyttigt för jorden och bra för miljön att låta produkter återvända till naturen. Med en kompost omvandlas organiskt avfall till näringsrik mylla. Det kan därför vara bra att investera i en kompostkvarn. Med hjälp av den mals större organiskt material ned till mindre beståndsdelar.

Stödså nya gräsfrön

I de områden som har bildat kala fläckar kan du behöva stödså nya gräsfrön. På så sätt håller du din gräsmatta fräsch varje gång du luftar den. Vidare behöver du komma ihåg att vattna din gräsmatta efter varje gång du är klar med vertikalskärningen. Likaså behöver du ge den några veckor för att den ska kunna återhämta sig. Efter att den fått sin nödvändiga återhämtning är det fritt fram att beträda gräsmattan igen.

Ytterligare en sak som är viktig att tänka på när gräsmattan luftas är att ge den ny näring efteråt. Får jorden näring mår gräset bättre och håller sig fräschare längre tid.

Vad innebär vertikalskärning?

Det innebär att du använder ett redskap med knivar som går ner ett par centimeter i jorden. Dessa knivar använder du sedan för att rulla över din gräsmatta. Knivarna delar gräsplantorna och skär av rötterna på dem. Vidare ser klippningen till att stimulera produktionen av ytterligare sidoskott. I sin tur gör detta gräsmattan betydligt tätare.

Hur fungerar en vertikalskärare?

En vertikalskärare är en effektiv maskin du kan använda dig av för att få gräset klippt och luftat. Den ser ungefär ut som en vanlig gräsklippare men används som sagt för att göra gräset grönt och fräscht. Med hjälp av vertikalskärarens roterande vals med knivar skärs din gräsmatta noggrant igenom. Den jobbar djupt, luftar gräsmattan och delar rötterna till gräset. Vidare ser den till att spåra upp vissa skåror i gräsmattan. Därmed får gräsets rötter precis all den syre och luft som den kan tänkas behöva.

Vilken vertikalskärare ska jag använda

Det finns flera sorters vertikalskärare på marknaden. Exempelvis går det att hitta elektriska och motodrivna alternativ bland moderna vertikalskärare. Dessutom finns det sladdlösa och batteridrivna vertikalskärare. För att nå maximal effekt under klippningen kan det vara fördelaktigt att använda sig av en elektrisk variant. Det gör att klippningen blir ordentligt gjord, särskilt eftersom du endast gör det en eller två gånger per år. Däremot är de batteridrivna alternativen väldigt lätta och smidiga att använda. Ett skäl till det är att du slipper använda långa sladdar och kan enklare ta dig runt gräsmattan.

Vad ska jag tänka på när jag använder vertikalskärare

Det är väldigt viktigt att tänka på både kvalitet och säkerhet. Det finns faktorer som spelar stor roll för hur resultatet av gräsklippningen blir. Till exempel är det bra med hög prestanda på vertikalskäraren. Även valsarnas bredd kan vara bra att tänka på. Många användare vill gärna ha hög komfort när de klipper sina gräsmattor. Därför kan det vara bra att välja en ergonomisk vertikalskärare som är lätt att hålla.

Val av vertikalskärare

Det kan vara nog så tungt att klippa och lufta en gräsmatta så valet av verktyg är viktigt. Det ska kännas behagligt att arbeta med. Vidare kan det vara fördelaktigt om det går att ställa in valsarnas höjd. Du ska enkelt kunna ställa in knivarna i olika höjdläge genom att använda en spak på själva handtaget.

Säkerhet vid användning av vertikalskärare

Avslutningsvis ska varje vertikalskärare komma med ett dödmansgrepp. Dödmansgrepp är till för din säkerhet. Exempelvis ifall du skulle ramla eller tappa greppet om din maskin. Det är en väldigt viktig säkerhetsanordning som finns på de allra flesta maskiner. Den ser till att maskinen stannar helt eller friko