Dynbox och utemöbler

Bästa dynboxen 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Allt om dynboxar, bästa dynboxen 2022

Alla som har tillgång till en uteplats, har väl vid något tillfälle funderat på en dynbox. En låda som du har ute på terrassen eller balkongen, där du kan förvara dynor och mycket annat i skydd från väder och vind. Idag är urvalet större än någonsin och därför lönar det sig verkligen att jämföra. Beroende på dina personliga önskemål och uteplatsens läge kan du ha en helt annan favorit än andras toppval.

Utvalda dynboxar

Nedan hittar du några av våra utvalda dynboxar – allt i syfte att du ska hitta bästa dynboxen för just dina behov!

Stilren dynbox i antracit från Gop

Dynboxen från Gop är en stilren, lättmonterad, tålig och snygg dynbox av varmgalvaniserat stål med gott om plats för både dynor, redskap och andra prylar till trädgården eller uteplatsen.

Dynboxen är tillverkad av galvaniserat pulverlackerat stål så du behöver inte oroa dig för rost eller underhåll. Den erbjuder en enkel montering och är lätt att flytta på vid behov. Locket håller sig uppe och stängs mjukt med hjälp av gasfjädring. Dynboxen från Gop kommer med hela 10 års garanti och mäter 132 cm i bredd och 67 cm på höjden.

Dynbox från Gop i svart

Praktisk dynbox i svart eller vitt från Brafab

Dynboxen Grasse från Brafab är en klassisk och rymlig dynbox dynbox i aluminium vilket gör att den står emot väder och vind utomhus. Grasse dynbox är utrustad med hjul för att du enkelt ska kunna flytta den. Dynlådan är även utrustad med gasdämpare för smidig öppning och stängning. Dynboxen finns både i svart och i vitt för att enkelt kunna passa in tillsammans med husets fasad. Bredden är hela 170 cm och höjden 96 cm vilket borgar för gott om utrymme även för den med många eller stora dynor.

Brafab har varit verksamma i snart hundra år och har alltid haft fokus på att leverera utemöbler av hög kvalitet. Brafab arbetar hårt för att ligga långt fram med produktutveckling, komfort och design utan att ge avkall på hög kvalité.

Dynbox Grasse i svart från välkända Brafab

Classic dynbox i teak från danska Cinas

Här hittar du en klassisk förvaringsbox tillverkad i teak från Danska Cinas. Dynboxen är ventilerad så viss fukt kan tas in och boxen när boxen används utomhus. Boxen levereras omonterad och finns i fler storlekar. Denna dynbox har bredden 130 och en höjd på 60 cm.

Dynbox i klassisk design från danska Cinas

Lyxig dynbox från Caneline

Combine är en riktigt elegant och lyxig dynbox från Cane-Line. Dynboxen har en rymlig insida som gör att du kan få plats med dina dynor när inte utemöblerna används. Combine är tillverkad av pulverlackerad aluminium med ribbor av certifierad teak. Combine finns i två storlekar, en med 180 cm i bredd och en mindre som är 125 cm bred.

Cane-Line är ett danskt företag som designar och tillverkar exklusiva utemöbler med hjälp av några av Danmarks mest uppskattade möbeldesigners. Som så många gånger förr brukar resultatet sluta med en underhållsfri utemöbel med hög sittkomfort och ett utseende som sticker ut utan att vara för extremt.

Combine dynbox från Cane-Line

Fler dynboxar från olika leverantörer

Om dynboxarna ovan inte faller dig smaken så hittar du flera olika alternativ av dynboxar på följande sidor.

Praktiska frågor

För valet av rätt dynbox, så behöver du veta vad som är viktigt att tänka på. Förutom dina personliga önskemål, så spelar också läget en avgörande roll.

Hur ser din uteplats ut?

Befinner sig din uteplats i trädgården, på altanen, i bersån eller på balkongen? Läget spelar en stor roll för vilken typ av dynbox du bör välja. Är din uteplats rymlig eller begränsad? Är den skyddad mot väder och vind? Vill du kanske kombinera dynboxen med andra utemöbler eller ska den stå skilt för sig? Självklart spelar också formen och den allmänna estetiken också en stor roll när du gör ditt val.

Om du har en skyddad uteplats som inte utsätts för direkt sol, vind och regn, så kan du välja material fritt. Annars är det viktigt att du åtminstone väljer en modell som är vattentät. De olika dynboxarna eller dynlådorna kan också tåla kyla olika bra. Därför bör du redan innan du börjar jämföra modeller veta ifall du kommer att ha dynlådan ute året om eller ifall du tar in den i ett förråd till vintern. Själva dynorna kommer du antagligen inte att använda i snön.

Vad ska du ha i dynboxen

Du kanske har en hel del andra föremål du också kommer att förvara i dynlådan. Om du inte har tänkt på det, så gör du det senast nu. Barnens uteleksaker har en tendens att sprida sig över hela gården. Brickor och dekorationer för uteplatsen plockar du kanske in och ut mest hela tiden. Grillredskapen har förhoppningsvis gott om utrymme i anslutning till grillen. Om inte, skulle dessa också kunna få plats i dynboxen?

Dynorna som ska få plats kommer troligen att bli flera med tiden. Det behöver inte heller vara någon sen höstkväll för att filtar och plädar ska ha sitt utrymme nära utemöblemanget. Med en riktigt stor dynlåda får du plats för allt i samma. Du kan givetvis också köpa flera lådor för olika ändamål, på så vis får du också snygga, matchande bänkar som komplement till utestolar och utesoffor. Tänk ändå på att dessa brukar bli populära gömställen för de minsta, så gör klart reglerna från början om du har barn! (De flesta dynlådor är inte anpassade för förvaring av barn.)

Form

En låda kan väl inte ha så många olika former, tänker du. Det kanske stämmer att de flesta dynboxar har ungefär samma dimensioner och proportioner. Men du kan ändå köpa allt från en box som ser ut lite som en pall med förvaringsutrymme till ett set med flera lådor som kan efterlikna en soffgrupp. Vidare kan du som vet att du ofta behöver flytta lådan ha nytta av en modell med hjul.

En dynlåda med ben får lite avstånd till den ofta kalla och våta marken men samlar lätt smuts under sig. En dynlåda utan ben kan istället släppa in vatten från marken om du inte valt ett riktigt bra material. Dessutom ska du fundera på ifall lådorna ska tjäna som sittplatser vid behov. Ett utstickande lock kan exempelvis vara både snyggt och extra bra på att hålla bort regn och smuts från lådans kanter. Men det är inte särskilt bekvämt att sitta på. Ett lock som sitter tätt kan i sin tur vara svårare att öppna.

Utseende på dynboxar

Dynboxar och dynlådor finns idag i alla möjliga färger och stilar. Även om du har en klar stil på dina utemöbler, kan du ha helt andra kriterier när du väljer dynbox. Ska den stå emot husfasaden kanske du vill att den smälter in så mycket som möjligt i husets färger. Tänker du istället placera dynlådan som en naturlig del i din grupp av utemöbler, vill du troligen att den smälter in bland dessa. Ett tredje alternativ är förstås att dynboxen är ett helt eget element i inredningen på uteplatsen. Avvikande färger och material kan fungera som komplement till de utemöbler du redan har, genom att framhäva deras egenskaper.

De olika materialen går att måla och dekorera på alla tänkbara sätt. Men du kommer ändå inte ifrån att de har lite olika utseenden och därmed ger olika intryck. Är du väldigt mån om estetiken kanske du väljer att satsa mera på materialet för att få både snyggt och vädersäkert. En exklusiv dynbox kan verkligen lyfta uteplatsen om du väljer att satsa på en sådan.

Dynboxens material

När du väljer material behöver du givetvis ta alla faktorer ovan i beaktande. Utseende, form, innehåll och omgivning – allt detta kan du koppla till materialvalet. Just innehållet spelar kanske minst roll för valet i övrigt, men olika material ger olika möjligheter att anpassa också insidan. En massiv modell i trä kan du till och med bygga hyllor i. Därför får materialet ett eget avsnitt nedan.

Praktiska detaljer på en dynbox

Vill du ha en modell med lås? Ska den ha praktiska handtag så att den blir lättare att lyfta? Vikten påverkar huruvida de minsta i familjen kan flytta på dynboxen. Dessutom kommer en lätt och tom eller nästan tom dynlåda att dras iväg med vinden om det vill sig illa. Ska locket vara säkrat så att barn inte kan klämma fingrarna och hur viktigt är det att locket ska vara lätt att öppna med bara en hand? Vill du att det ska vara lätt eller svårt för barnen att öppna och hur mycket vill du kunna anpassa insidan för att optimera förvaringen?

Det finns en hel del modeller av dynlådor som du kan inreda själv. Korgar, små lådor, hyllor, väggar och avdelare är några exempel på inredning. Krokar kan du lätt lägga till om materialet så tillåter och viss är det skönt att kunna hålla grillredskapen isär från dynorna.

Vissa dynlådor kan du öppna både uppifrån och framifrån. Dessa är särskilt bra om du vill ha ett förvaringsutrymme du kan variera. Hyllor eller korgar längst upp innehåller sådant som kräver en bra överblick genast då du öppnar locket på lådan. Öppnar du istället skåpdörrarna på framsidan kommer du kanske åt dynorna som du vet hur de ser ut och bara kan dra fram.

Material

Rotting, aluminium, trä eller plast, materialen är faktiskt rätt många och valet kan vara riktigt svårt. En mycket viktig poäng är dock att materialet i sig kanske är mindre viktigt än kvaliteten på just den variant av materialet man använt. Även om plast kan se ut som ett billigt alternativ, finns det riktigt bastanta modeller i det här materialet. Dessutom kan du idag få ett material att se ut som ett annat. På de billigare lådorna är detta lätt att genomskåda. På de mera exklusiva modellerna kan du till och med själv bli lurad.

Hållbara material

Om du vill satsa på hållbarhet kan du ändå tänka att stål och aluminium är bra komponenter i materialvalet. Du kan välja lådor helt i trä också, men se till då att träslaget är ett som håller. Rotting är en klassiker när det kommer till utemöbler. De står ändå inte alltid emot väder och vind så bra som man skulle önska sig. Det nyare begreppet wicker kan vara ett mera hållbart alternativ på våra breddgrader.

Annat om materialval

Tänk på att materialet ska vara lätt att rengöra också. Det här glömmer många bort. Vissa träslag kräver mycket omsorg och underhåll årligen. Textilier ska du skydda noga och plast påverkas snabbt av skiftande temperaturer. Många andra alternativ är så gott som underhållsfria, utan att göra avkall på utseendet.

Billig dynbox eller exklusiv dynbox

Dynboxar kan du fynda på loppis, men då är de ofta rejält väderbitna och därför både sköra och blekta. Väljer du en av de allra billigaste modellerna kan du vara säker på att kvaliteten inte är i topp. Här får du långt vad du betalar för.

Även om det kan verka frestande att genast slå till med den billigaste varianten som ser både snygg och praktiskt ut, så lönar det sig att fundera igenom valet en gång till. Vill du köpa en ny dynlåda varje sommar eller har du hellre en rejäl variant som är snygg och praktiskt och håller år efter år. Om du fördelar kostnaden på hela året och sedan tar i beaktande att du använder lådan i flera år, så blir det dessutom sällan särskilt dyrt i längden att satsa på kvalitet vid inköpet.

Skillnader melllan billiga och exklusiva dynboxar

Dussinlådor kan passa riktigt bra som nödlösning en sommar. Du är okej med att varannan granne har en likadan och vet att den bara håller just i år. Nästa år kanske du har bättre tid och resurser att satsa på just den här delen av uteplatsen. Men när du börjar tänka långsiktigt så inser du säkert att hållbart material som ska tåla att vara utomhus dygnet runt kostar mera.

Det positiva är att de exklusivaste dynlådorna inte bara är lite dyrare och mycket mera hållbara. Här har man också haft råd att satsa på estetik och praktiska funktioner redan i planeringsskedet.

En exklusiv modell som inte finns i varje trädgård, har också betydligt större chans att kunna passa just din stil. De billigare varianterna tillverkas vanligen i stilar som passar alla. Det här kan vara en fördel om du är väldigt osäker på din stil eller verkligen behöver en låda för exakt en sommar och vill att den smälter in. Men om du bygger upp din uteplats med omsorg till en oas där du kan återhämta dig och samla ny energi, så är valet viktigare än så.

Vad kostar en bra dynlåda?

Om du verkligen vill kan du hitta hur dyra lådor som helst. Men en riktigt kvalitativ och snygg dynbox får du för några tusenlappar. Fördelen är att du snabbt kommer upp till bättre och bättre kvalitet och allt mera genomtänkta modeller, så fort du höjer budgeten lite. En exklusiv dynlåda behöver inte ruinera dig. Tvärtom, kommer den att bevara värdet på allt du förvarar i den.

En bra dynlåda kostar antagligen inte mycket mera än en billig, om du tar alla faktorer i beaktande. Just estetiken är svår att räkna på. Men hållbarhet för själva lådan och hur bra sakerna du förvarar i den håller påverkar direkt det långsiktiga värdet. Om du slipper byta ut dynorna hela tiden så har den dyrare dynboxen snabbt betalat tillbaka sig. Använder du den också som bänk så har du ju 2 i 1. Lägg till ett par andra funktioner och du tjänar nästan pengar på köpet.

Vanliga frågor dom dynboxar

Det finns faktiskt vissa frågor som ofta återkommer i valet av dynbox eller dynlåda. Utemöbler är ändå en helt annan kategori än all annan form av förvaring du har i ditt hem.

Kan rottingmöbler stå ute?

Nej, egentligen är det inte alls att rekommendera. Visst kan de stå ute någon dag i bra väder, men de slits mycket snabbt av väder och vind.

Kan möbler i konstrotting stå ute?

Ja, möbler i konstrotting är ofta gjorda för att stå ute. Du bör dock ta in dem till vintern så att de inte blir sköra.

Vad är wicker?

Wicker är egentligen inte ett material utan ett mycket hållbart sätt att väva ihop materialet.

Hur tar jag hand om utemöbler i trä?

Alla utemöbler i trä ska i princip oljas eller vaxas minst en gång om året.

När ska jag ställa ut utemöblerna?

En rolig och klassisk princip är att ställa fram utemöblerna när du ställer fram klockan till sommartid och ställa tillbaka dem i förrådet när du ställer tillbaka klockan till vintertid.

Hur förvara utemöbler på vintern?

De flesta utemöblerna mår bra av att stå i ett förråd på vintern, i skydd från snö och den värsta kylan. Vissa material tål att stå framme men dessa täcker du med fördel med en presenning.